Så blir du av med smyckesallergi

Välj rätt smycken och accessoarer så att du inte drabbas av smyckesallergier. Sådana kan vara riktigt otrevliga att leva med. Det vanligaste är nickelallergi och då blir du ofta svullen eller får eksem av något slag. Ibland kan hela kroppen påverkas och du kanske känner dig sjuk, får halsbränna eller annat. Men kan man bli av med det och hur kan man undvika det?

Allergier kan du drabbas av både av smycken och av klockor. Är du väldigt känslig i huden brukar du kanske inte ens kunna använda parfymer och visst smink. Att dessutom ha svårt att matcha smink och smycken på grund av allergi är inte något kul fenomen. Dock har detta inte någonting med smyckesallergi att göra men ofta brukar de två gå hand i hand.

Bra material för huden

Alla material som är nickelfria eller har en extremt låg halt av nickel är bra att använda om du är känslig för allergier. Rent silver och rostfritt stål är mycket bra material att använda sig av för att undvika allergier och missfärgningar på smyckena. Rent silver bör du dock underhålla så det inte blir fult. Putsa det regelbundet och förvara utom solljus.

Symptom när du är överkänslig

Om du är extra känslig för något så ska du tänka på hur du klär dig i övrigt. Det kan verka ointressant men faktum är att om du har känslig hud eller om du till exempel lider av halsbränna eller svettningar eller något annat så ska du nog undvika att bära exempelvis för tunga smycken och för tighta kläder. Undvik breda och strama skärp, åtsittande tröjor och otympliga halsband. Speciellt halsbränna orsakar sura uppstötningar och rapningar, vilket kan göra det värre om du hänger tunga grejer runt halsen.

Kan man bli av med smyckesallergi?

För det första måste du vara uppmärksam på vad du tål och inte tål. Om du till exempel jobbar med material inom smideri eller byggnation så kanske du redan har varit i kontakt med föremål som gör att allergier bryter ut. Det du definitivt ska göra är ett allergitest. Det kan du be att få göra på din vårdcentral men ofta så kan väntetiderna vara oerhört långa, om du inte gör det privat det vill säga.

Ett sätt att lindra nickelallergi är att undvika viss typ av mat hemma, på jobb och i skola. Det kan till exempel vara havregryn och olika baljväxter med mera. Du kan också använda speciella krämer på eksem för att lindra eller bota allergierna. Men om du är allergisk får du normalt leva med det livet ut. Det gäller helt enkelt bara att undvika den typen av material i smycken och i andra föremål. Apoteket har en rad olika krämer och salvor och det finns även naturmedel som kan hjälpa. Får du svåra allergier måste du kontakta en läkare som hjälper dig.