Om smycken

Om accesoarerOm accesoarer

Olika varumärkenOlika varumärken

Introduktion om smycken

Ett smycke bärs för att smycka ut kroppen och har spelat olika roller under mänsklighetens historia. Ett smycke kan du bära när och hur du vill. Men förr i världen var smycket exklusivt och statusmarkerande. Idag bärs smycken för att ge det där lilla extra till en utstyrsel och smycken behöver inte kosta särskilt mycket eftersom de görs av material många har råd med. Även fast smycken numera inte nödvändigtvis behöver vara något som enbart bärs av de mer välbärgade i samhället finns det dyrare smyckesmärken också. En del smycken görs av ädelstenar och det dyraste smycket som sålts hittills är en ring av rosa diamant. Ringen såldes via auktionshuset Sotheby’s vilket ligger i Schweiziska huvudstaden Genève och såldes för ungefär 548 miljoner svenska kronor. Ringen kallas för pink star och det tog över 20 månader för juvelerarna att slipa fram dess vackra sten som ligger på 59,60 karat.

Smycken kommer i olika kvalitet och kan bäras över hela kroppen. En del smycken är speciellt framtagna för vissa kroppsdelar. Till exempel vigsel eller förlovningsringen som traditionellt bärs på vänster hands ringfinger. Fast det går ju förstås bra att bära ringar på ringfingret ändå. Men många tänker att en person som bär en ring på vänster ringfinger är antingen gift eller förlovad.

Smycken går att köpa i olika butiker eller direkt hos en juvelerare. Att tillverka egna smycken är ett intresse för många. Då köper du egna smyckesdelar och skapar dina egna smycken efter din fantasi. Om du skapar smycken själv kan du ta fram smycken efter din egna design vilket gör att dina egendesignade smycken är mer unika i jämförelse med de som går att köpa i butik. Om du trivs med att skapa dina egna smycken kan du starta ditt egna smyckesföretag.

Smyckets etymologi

Ordet smycke går att hitta i alla nordiska språk. På 1600-tals tyska finns ordet smuke. Ett annat ord som användes vid samma tidpunkt och liknar ordet smycke är schmuk som användes i en mer allmän bemärkelse för att beskriva en dräkt som var finare, ädlare och praktfull. Schmuck var också verbet för att smycka ut sig.

I det danska språket kan vi hitta ett till liknande ord. I Danmark används ordet smuk för att beskriva att något är vackert eller fint.

Första gången ordet smycke förekom i det svenska språket kan spåras till 1500-talet. År 1546 använder den svenska biskopen Peder Svart ordet smycke. På svenska är ordet smycke nära besläktat med ordet smyga. Man kan tänka sig att ordet smycke därför också kommer från att beskriva att något smyger sig nära på eller kring kroppen.

I det engelska språket används ordet jewellery som i sin tur kommer från franskan och har betydelsen dyrt ornament eller juvelverk.

Smyckets historia

Genom historian har smycken haft olika statusmarkörer och har använts i alla kulturer och i olika material.

Första beläggningen för användandet av smycken hittas i Afrika. Fynden består av genomborrade pärlor och fanns i blombosgrottan som ligger i Sydafrika. De tros vara ungefär 75 000 år gamla och i Kenya har man hittat smycken som är ungefär 40 000 år gamla. Från samma tid har man i Ryssland hittat en ring av marmor och ett armband av sten.

Det finns belägg på att den tidigaste versionen av oss homo sapiens använde smycken eftersom det hittats enkla smycken gjord av ben, sten och av tänder.

I forntida Egypten tillverkades smycken i en större skala. Där upptäckte man konsten att använda olika metaller. Smycken kunde då användas för att markera makt och religiös överhöghet.

I antikens Grekland och i romarriket började man att smida smycken i guld och av ädelstenar. Både grekerna och romarna använde smycken för att skydda sig mot onda krafter.

Utvecklingen av smyckestillverkandet fortsatte in på medeltiden och i fynd från medeltiden har man hittat olika fästen till kläder, amuletter och broscher. Vid 700-talet kunde de vapen som männen tog med sig ut i krig smyckas ut.

Med renässansen kom upptäcktsresor och det är något som speglas i utvecklingen av smycken. Handeln ökade vilket gjorde att fler hade möjlighet att köpa ädelstenar och andra populära smyckesmaterial. Det gjorde också att smycken från alla kulturer kunde spridas vidare och 1912 upptäcktes en skatt från 1600-talet med smycken från världens alla hörn.

På romantiken, alltså från 1700-talet blev medelklassen rikare vilket innebar att fler hade råd med dyrare smycken. Ett särskilt sorts smycke från den här tiden är sorgsmycken som var svarta och bars för att visa att man var i sorg.

Ungefär 100 år senare, alltså på 1800-talet grundades ett populärt smyckesföretag som är aktivt än idag. Tiffany & Co heter företaget och fick sitt uppsving när den dåvarande amerikanska presidenten Abraham Lincolns fru bar ett smycke från märket. I slutet på 1800-talet fick Tiffany & co äran att ta fram USAs riksvapen och 1919 tog de även fram designen till den amerikanska hedersmedaljen. Förutom Tiffany & CO så startades andra framgångsrika smyckesföretag som finns än idag. Till exempel danska Georg Jensen och franska Cartier som är lyxiga smyckesvarumärken.

Smyckesmaterial

Idag tillverkas smycken av många olika material och för att du ska få en överblick på dem kommer här en kort guide.

Silver

Ett av de vanligaste materialen att använda till smycken är silver. Silver är en metall som tillhör gruppen ädelmetaller. Det finns olika sorts silver men den typ av silver som anses vara av den finaste kvalitén och används oftast i smycken och konstmaterial kallas för sterling silver. Ett smycke som är av äkta silver har en stämpel med talet 925. Siffran kommer från att sterling silver består av 92,5% silver.

Guld

Ett av de dyrare materialen att använda i smycken är guld. Guld är en ädelmetall och kan bland annat användas till smyckestillverkning. År 2010 var ungefär 70 % av alla smycken gjorda av guld. För att ett smycke av guld ska kallas för äkta guld behöver det innehålla minst 9 karat. Smycken i guld ska ha en stämpel som fungerar som belägg för att se om det är äkta eller inte.

Ädelstenar

Att använda sig av ädelstenar i smyckestillverkning är något vi gjort långt tillbaka i tiden. Det finns flera olika sorters ädelstenar som är populära att använda i smycken. En framgångsrik smyckesdesigner som gör smycken av kristallglas är Swarovski. Andra populära ädelstenar som används i smycken är rubinen som är röd, smaragd som är grön, safir som är blå och ametist som är lila.

Övriga smyckesmaterial

Slutligen har vi de mer budgetvänliga materialen att tillverka smycken av. Till exempel läder som man oftast gör armband av. Snäckan är också ett vanligt smyckesmaterial som gärna används i smycken från de varmare breddgraderna. Pärlor i olika material, färger och storlek är också en vanlig komponent i ett smycke.

Om accessoarer

Accessoarer är ett samlingsbegrepp för att beskriva ett modetillbehör. Smycken kan alltså räknas inom kategorin accessoarer. Men accessoarer kan också användas för att beskriva hattar, halsdukar och väskor. Det som accessoarer har gemensamt är att de används för att komplettera en utstyrsel.

Ordet accessoar kommer från det franska uttrycket accessoire de mode och betyder ungefär tillbehör till modet. En accessoar kan användas för att ge guldkant till en klädsel, men de kan också användas för att underlätta samtidigt som de är snygga. Väskan är ett bra exempel på en accessoar som både är snygg och funktionell.

En accessoar är en detalj som kan användas för att sticka ut lite mer i mängden. Ett klassiskt exempel på när en accessoar kan ge guldkant till en klädsel är till en enkel, svart klänning. Då kan en färgklick i form av en väska ge din klädsel ett extra lyft eller använda smycken att komplettera din klädsel.

Andra gånger när en accessoar kan vara användbart är ifall du vill variera din garderob. Om du inte har råd att köpa nya kläder men ändå vill variera dina utstyrslar kan du använda olika accessoarer till dina kläder.

Olika sorters accessoarer

Eftersom accessoarer är ett samlingsbegrepp kan det vara svårt att veta vilka saker som ingår under det begreppet. Därför får du här en kort guide på några av de saker som ingår under begreppet accessoar.

Väskor

Väskan är något många använder som accessoar. En väskaär en sorts bärbar behållare och är gjord av olika material. I din väska kan du ha allt ifrån din plånbok, dina böcker till din dator. Den mest använda väskan som används till accessoar är handväskan. Handväskan har fått sitt namn eftersom den kan bäras i handen. Väskor görs i alla storlekar, material och färger.

Mössor och hattar

Att bära något på huvudet skyddar dig från kyla eller värme och är snyggt att bära. En mössa täcker öronen för att hålla huvudet varmt medan en hatt kan tillverkas i olika material och kan användas för att skydda mot solen.

Handskar

En något mer bortglömt accessoar är handsken. Förut användes handskar som etikett. En gentleman behövde bära handskar när han hälsade på någon. Men idag används handskar för att skydda mot kyla.

Bälten

Ett bälte kan också kallas för ett skärp och bärs i midjan för att hålla uppe byxorna. Läder ,plast och textil är vanliga material till bälten.

Smyckesmärken

Smyckesindustrin är stor och det är många som tävlar om att vara den största. I den här delen går vi igenom några smyckesmärken. Det blir både de lite dyrare och de mer budgetvänliga.

Tiffany & co

Vi börjar med ett av världens största smyckesvarumärken. Tiffany & co grundades år 1837 av juvelerarna Charles Tiffany Lewis och Teddy Young i New York. Företaget var från början en postorder där man bland annat kunde beställa olika kontorsmaterial. Det var först år 1853 då Charles Tiffany Lewis tog över företaget som de började att sälja och tillverka smycken.

Cartier

Ett annat företag som grundades på 1800-talet är Cartier. Cartier grundades år 1847 av fransmannen Louis-Francis Cartier. Deras sortiment består än idag av smycken, armbandsur och pennor och kan säljas för miljontals kronor.

Efva attling

Om vi lämnar resten av världen och utgår från Sverige så är en av våra största smyckestillverkare Efva Attling. Innan hon blev smyckesdesigner så jobbade hon som modell, sångerska och dansare. Men i mitten av 90-talet sadlade hon om till smyckesdesigner och succén blev ett faktum och hon har fått flera fina designpriser.

Georg Jensen

Georg Jensen A/S är ett danskt smyckesföretag som grundades av smyckessmeden Georg Jensen där märket har fått sitt namn. Varumärket grundades i Köpenhamn år 1904 och i deras sortiment finns klockor, smycken och exklusiva serviser.

Pilgrim

Ett annat danskt smyckesföretag är Pilgrim som till skillnad från Georg Jensen är mer budgetvänligt. Pilgrim grundades år 1983 av Annemette Markvald och Thomas Ademse. I början sålde de sina smycken på marknader och festivaler men är numera ett etablerat och populärt smyckesvarumärke.

Varumärken som säljer accessoarer

När det kommer till varumärken som säljer accessoarer så är de inte lika nischade på att sälja en sorts produkt. Många varumärken som har accessoarer i deras sortiment har också andra produkter, till exempel kläder och skor. Med det sagt kommer här några exempel på varumärken och butiker som har accessoarer i deras produktkatalog.

Adidas

Ett populärt varumärken som från en början sålde skor och kläder men har utökat deras sortiment med olika accessoarer är adidas. Adidas grundades år 1949 av de tyska bröderna Adolf och Rudolf Dassler. I deras sortiment kan du förutom snygga skor och kläder hitta kepsar, väskor och munskydd.

Glitter

En butikskedja många i Norden kopplar till accessoarer är Glitter. Glitter är ett mode och smyckesföretag som startades år 1977 av tobakshandlaren Sven-Axel Svensson. Han började importera smycken och sålde dem i sin tobaksbutik. Sedan dess har butikskedjan expanderas och finns i Sverige, Norge, Finland och Danmark och har 165 butiker. I deras sortiment finns smycken, mobilskal, väskor, accessoarer och sjalar.

Åhléns

Ett annat svenskt företag är Åhléns som grundades 1899 av Johan Petter Åhlen och Erik Holm i Leksand. Från början var företaget en postorderföretag men snabbt etablerade sig på den svenska marknaden och är idag en populär varuhuskedja som bland annat säljer accessoarer från olika varumärken.

Vill du komma i kontakt med oss går det bra att använda kontaktformuläret.

Allt om smycken och accessoarerAllt om smycken och accessoarer