Så gör du snygga smycken av blommor och blad

Att göra egna smycken är alltid lika roligt och rogivande. Det är också stimulerande, för hur många smyckestekniker finns inte att utforska? Här kan du läsa om olika tekniker som använder sig av blommor och blad i skapandet.

Plocka växter inför smyckestillverkningen

Vår, sommar och höst, åtminstone under dessa årstider bjuder naturen på vackra material för pyssel. Du som sysslar med smyckestillverkning kan både plocka växter och låta dig inspireras av naturens skönhet. Båda är lika givande.

När du ger dig ut i det fria för att plocka blommor och blad är det bra att ha med dig en sax och en papperspåse alternativt en korg. På så sätt kan du enkelt samla på dig de fina natursakerna. Smidigast är att bara snöra på dig skorna och ge dig ut, du kommer garanterat hitta bra smyckesmaterial.

Den egna trädgården är full av blommor och blad du kan använda till de egna smyckena. För inspiration kan du läsa vidare på www.wexthuset.com, där finns mängder av tips på blomster. Såväl brudslöja som rosenblad gör sig fint i smyckena – hur tillvaratar du växterna?

Bevara blommorna och bladen rätt

Vid pyssel med blommor och blad måste materialen först bevaras. Annars är det stor risk att de ruttnar och förstörs. Pressa eller torka växter är en bra utgångspunkt. För att pressa växterna lägger du dem antingen i en press eller mellan böcker, helst med tidningspapper eller dylikt mellan. Du kan till och med lägga växterna mellan boksidorna.

Torka växter kan du göra på olika sätt. Inför smyckestillverkning kan du dock behöva göra en grundlig torkning med hjälp av ett särskilt salt, som säljs i välsorterade pysselbutiker. Växterna kan sedan användas i exempelvis resinsmycken.

Så enkelt är det att göra snygga smycken

Smyckesdelar i resin är något man gjuter. Man kan bland annat gjuta transparenta brickor eller kulor med torkade växter i. Pysslet ser svårare ut än vad det är.

Lera är ett väldigt tacksamt material i smyckestillverkning. Du kan prova att stansa ut små smyckesdelar i lufttorkande lera, lägga torkade blommor på och lacka över dem. Eller så kan du helt enkelt trycka med färska växter i leran, det blir också superfint.

Glöm inte att göra hål i smyckesdelarna, så att du kan bruka dem som hängen och pärlor.