Smyckesmärken

Smyckesindustrin är stor och det är många som tävlar om att vara den största. I den här delen går vi igenom några smyckesmärken. Det blir både de lite dyrare och de mer budgetvänliga.

Tiffany & co

Vi börjar med ett av världens största smyckesvarumärken. Tiffany & co grundades år 1837 av juvelerarna Charles Tiffany Lewis och Teddy Young i New York. Företaget var från början en postorder där man bland annat kunde beställa olika kontorsmaterial. Det var först år 1853 då Charles Tiffany Lewis tog över företaget som de började att sälja och tillverka smycken.

Cartier

Ett annat företag som grundades på 1800-talet är Cartier. Cartier grundades år 1847 av fransmannen Louis-Francis Cartier. Deras sortiment består än idag av smycken, armbandsur och pennor och kan säljas för miljontals kronor.

Efva attling

Om vi lämnar resten av världen och utgår från Sverige så är en av våra största smyckestillverkare Efva Attling. Innan hon blev smyckesdesigner så jobbade hon som modell, sångerska och dansare. Men i mitten av 90-talet sadlade hon om till smyckesdesigner och succén blev ett faktum och hon har fått flera fina designpriser.

Georg Jensen

Georg Jensen A/S är ett danskt smyckesföretag som grundades av smyckessmeden Georg Jensen där märket har fått sitt namn. Varumärket grundades i Köpenhamn år 1904 och i deras sortiment finns klockor, smycken och exklusiva serviser.

Pilgrim

Ett annat danskt smyckesföretag är Pilgrim som till skillnad från Georg Jensen är mer budgetvänligt. Pilgrim grundades år 1983 av Annemette Markvald och Thomas Ademse. I början sålde de sina smycken på marknader och festivaler men är numera ett etablerat och populärt smyckesvarumärke.