Introduktion om smycken

Ett smycke bärs för att smycka ut kroppen och har spelat olika roller under mänsklighetens historia. Ett smycke kan du bära när och hur du vill. Men förr i världen var smycket exklusivt och statusmarkerande. Idag bärs smycken för att ge det där lilla extra till en utstyrsel och smycken behöver inte kosta särskilt mycket eftersom de görs av material många har råd med. Även fast smycken numera inte nödvändigtvis behöver vara något som enbart bärs av de mer välbärgade i samhället finns det dyrare smyckesmärken också. En del smycken görs av ädelstenar och det dyraste smycket som sålts hittills är en ring av rosa diamant. Ringen såldes via auktionshuset Sotheby’s vilket ligger i Schweiziska huvudstaden Genève och såldes för ungefär 548 miljoner svenska kronor. Ringen kallas för pink star och det tog över 20 månader för juvelerarna att slipa fram dess vackra sten som ligger på 59,60 karat.

Smycken kommer i olika kvalitet och kan bäras över hela kroppen. En del smycken är speciellt framtagna för vissa kroppsdelar. Till exempel vigsel eller förlovningsringen som traditionellt bärs på vänster hands ringfinger. Fast det går ju förstås bra att bära ringar på ringfingret ändå. Men många tänker att en person som bär en ring på vänster ringfinger är antingen gift eller förlovad.

Smycken går att köpa i olika butiker eller direkt hos en juvelerare. Att tillverka egna smycken är ett intresse för många. Då köper du egna smyckesdelar och skapar dina egna smycken efter din fantasi. Om du skapar smycken själv kan du ta fram smycken efter din egna design vilket gör att dina egendesignade smycken är mer unika i jämförelse med de som går att köpa i butik. Om du trivs med att skapa dina egna smycken kan du starta ditt egna smyckesföretag.

Smyckets etymologi

Ordet smycke går att hitta i alla nordiska språk. På 1600-tals tyska finns ordet smuke. Ett annat ord som användes vid samma tidpunkt och liknar ordet smycke är schmuk som användes i en mer allmän bemärkelse för att beskriva en dräkt som var finare, ädlare och praktfull. Schmuck var också verbet för att smycka ut sig.

I det danska språket kan vi hitta ett till liknande ord. I Danmark används ordet smuk för att beskriva att något är vackert eller fint.

Första gången ordet smycke förekom i det svenska språket kan spåras till 1500-talet. År 1546 använder den svenska biskopen Peder Svart ordet smycke. På svenska är ordet smycke nära besläktat med ordet smyga. Man kan tänka sig att ordet smycke därför också kommer från att beskriva att något smyger sig nära på eller kring kroppen.

I det engelska språket används ordet jewellery som i sin tur kommer från franskan och har betydelsen dyrt ornament eller juvelverk.