Smyckets historia

Genom historian har smycken haft olika statusmarkörer och har använts i alla kulturer och i olika material.

Första beläggningen för användandet av smycken hittas i Afrika. Fynden består av genomborrade pärlor och fanns i blombosgrottan som ligger i Sydafrika. De tros vara ungefär 75 000 år gamla och i Kenya har man hittat smycken som är ungefär 40 000 år gamla. Från samma tid har man i Ryssland hittat en ring av marmor och ett armband av sten.

Det finns belägg på att den tidigaste versionen av oss homo sapiens använde smycken eftersom det hittats enkla smycken gjord av ben, sten och av tänder.

I forntida Egypten tillverkades smycken i en större skala. Där upptäckte man konsten att använda olika metaller. Smycken kunde då användas för att markera makt och religiös överhöghet.

I antikens Grekland och i romarriket började man att smida smycken i guld och av ädelstenar. Både grekerna och romarna använde smycken för att skydda sig mot onda krafter.

Utvecklingen av smyckestillverkandet fortsatte in på medeltiden och i fynd från medeltiden har man hittat olika fästen till kläder, amuletter och broscher. Vid 700-talet kunde de vapen som männen tog med sig ut i krig smyckas ut.

Med renässansen kom upptäcktsresor och det är något som speglas i utvecklingen av smycken. Handeln ökade vilket gjorde att fler hade möjlighet att köpa ädelstenar och andra populära smyckesmaterial. Det gjorde också att smycken från alla kulturer kunde spridas vidare och 1912 upptäcktes en skatt från 1600-talet med smycken från världens alla hörn.

På romantiken, alltså från 1700-talet blev medelklassen rikare vilket innebar att fler hade råd med dyrare smycken. Ett särskilt sorts smycke från den här tiden är sorgsmycken som var svarta och bars för att visa att man var i sorg.

Ungefär 100 år senare, alltså på 1800-talet grundades ett populärt smyckesföretag som är aktivt än idag. Tiffany & Co heter företaget och fick sitt uppsving när den dåvarande amerikanska presidenten Abraham Lincolns fru bar ett smycke från märket. I slutet på 1800-talet fick Tiffany & co äran att ta fram USAs riksvapen och 1919 tog de även fram designen till den amerikanska hedersmedaljen. Förutom Tiffany & CO så startades andra framgångsrika smyckesföretag som finns än idag. Till exempel danska Georg Jensen och franska Cartier som är lyxiga smyckesvarumärken.