Smyckesmaterial

Idag tillverkas smycken av många olika material och för att du ska få en överblick på dem kommer här en kort guide.

Silver

Ett av de vanligaste materialen att använda till smycken är silver. Silver är en metall som tillhör gruppen ädelmetaller. Det finns olika sorts silver men den typ av silver som anses vara av den finaste kvalitén och används oftast i smycken och konstmaterial kallas för sterling silver. Ett smycke som är av äkta silver har en stämpel med talet 925. Siffran kommer från att sterling silver består av 92,5% silver.

Guld

Ett av de dyrare materialen att använda i smycken är guld. Guld är en ädelmetall och kan bland annat användas till smyckestillverkning. År 2010 var ungefär 70 % av alla smycken gjorda av guld. För att ett smycke av guld ska kallas för äkta guld behöver det innehålla minst 9 karat. Smycken i guld ska ha en stämpel som fungerar som belägg för att se om det är äkta eller inte.

Ädelstenar

Att använda sig av ädelstenar i smyckestillverkning är något vi gjort långt tillbaka i tiden. Det finns flera olika sorters ädelstenar som är populära att använda i smycken. En framgångsrik smyckesdesigner som gör smycken av kristallglas är Swarovski. Andra populära ädelstenar som används i smycken är rubinen som är röd, smaragd som är grön, safir som är blå och ametist som är lila.

Övriga smyckesmaterial

Slutligen har vi de mer budgetvänliga materialen att tillverka smycken av. Till exempel läder som man oftast gör armband av. Snäckan är också ett vanligt smyckesmaterial som gärna används i smycken från de varmare breddgraderna. Pärlor i olika material, färger och storlek är också en vanlig komponent i ett smycke.